labbrapport av Magdorna

Vilken plast är vilken?

Syfte: Syftet med denna laboration är att skilja på några olika plaster genom att uttnyttja deras densitet.

Hypotes: Vi tror att de tre hel vita plasterna har högst densitet


Metod:
Först beskrev vi alla sex plasterna noga så vi skulle känna igen de lättare. Sedan tog vi ett provrör fyllt med kallt vatten och lade ner alla de sex plasterna. Det visade sig att de tre hel vita plasterna lade sig på botten av röret, alltså hade de högre denstitet än vatten. De lite genomskinliga plasterna flöt och hade lägre densitet. Efter det tog vi ut de tre plastbitarna som flöt och lade de i ett provrör som var fyllt med rent T-sprit. Vi spädde med vatten tills ena plastbiten flöt upp. Det var den plasten som hade lägst densitet. När vi droppade i mer vatten flöt en till plast kula upp och den hade näst lägst densitet.

För att undersöka de tunga kulornas denstiet, så lade vi ner dem i ett provrör med varmtvatten och lade i en sked salt i porvröret. När vi gjorde det flöt en av plast kulorna upp, och det var den med lägst densitet av de tunga plast kulorna.

Nu hade vi två tyngsta plasterna kvar. Någon av de två plasterna visste vi var PVC och PVC innehåller klor. Vi skulle ta reda på vilket plasterna som innehöll klor genom att värma en grov koppartråd i en brännarlåga tills lågan inte längre visade gul eller grön färg. Sedan tryckte man den varma koppartråden mot ena plasten. Efter det förde man tråden mot lågan igen och då blev lågan grön. Alltså innehöll plasten klor och var PVC.


resultat:

plast 1 - HDPE

plast 2 - LDPE

plast 3 - PET

plast 4 - PP

plast 5 - PS

plast 6 - PVC



av Magdalena och Magda


Kommentarer

Lämna gärna en kommentar :)

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0